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Re: IASB ED Hedge Accounting 
 
 
Dear Sir/Madam, 
 
we are pleased to have the opportunity to comment on your Exposure Draft Hedge 
Accounting (“the ED”). 
 
The OIC welcomes the IASB’s efforts to review the general hedge accounting requirements 
in IAS 39 in order to provide more useful hedge accounting information. 
 
In general, we agree with the hedge accounting objective proposed in the ED that allows 
entities to align hedge accounting rules with the risk management practice followed by the 
entities and, at the same time, to avoid manipulation of financial statements. However, we 
have a fundamental concern about the scope of the project and the decision not to consider 
the issues related to the application of hedge accounting to open portfolios (so-called macro-
hedging). We would ask the IASB to ensure that the final IFRS 9 addresses the macro 
hedging issues, allowing the elimination of the current carve out on IAS 39. 
 
Bearing in mind this general concern, our detailed responses to the ED questions are as 
follows: 
 
 
 
 
Question 1 
Do you agree with the proposed objective of hedge accounting? Why or why not? If not, what 
changes do you recommend and why? 
 
We agree with the hedge accounting objective proposed in the ED. In fact, it enables more 
consistency between the risk management policies and the accounting presentation. 
Moreover, we do not support the prohibition to designate equity instruments as hedging 
instruments. We understand that this requirement arises from the requirements included in 
IFRS 9 that do not allow reclassification of realised gains/losses on equity instruments to the 
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P/L. In the past we have already widely criticized this requirement included in IFRS 9. We 
believe that it does not make sense to require restrictions on other rules just because the 
IASB does not want to eliminate a widely criticized requirement. 
 
 
Question 2 
Do you agree that a non-derivative financial asset and a non-derivative financial liability 
measured at fair value through profit or loss should be eligible hedging instruments? Why or 
why not? If not, what changes do you recommend and why? 
 
We agree with the IASB proposal that a non-derivative financial asset and a non-derivative 
financial liability measured at fair value through profit or loss should be eligible hedging 
instruments. 
We note the issue related to the impossibility of designating an embedded derivative as a 
hedging item. We believe that this is not conceptually correct. In this case, because of a rule 
included in the IFRS 9, it is not allowed to correctly represent the accounting effects of risk 
management. As this is one of the major concerns of our constituents, we recommend that 
the IASB find a solution. 
 
 
Question 3 
Do you agree that an aggregated exposure that is a combination of another exposure and a 
derivative may be designated as a hedged item? Why or why not? If not, what changes do 
you recommend and why? 
 
We agree with the IASB proposal. 
 
 
Question 4 
Do you agree that an entity should be allowed to designate as a hedged item in a hedging 
relationship changes in the cash flows or fair value of an item attributable to a specific risk or 
risks (ie a risk component), provided that the risk component is separately identifiable and 
reliably measurable? Why or why not? If not, what changes do you recommend and why? 
 
We agree with the IASB proposal. In particular, during our internal consultation process, we 
have been informed that usually inflation is not separately identifiable and reliably 
measurable and, therefore, the IASB decision not to allow its designation as a risk 
component eligible as a hedged item unless it is contractually identified is acceptable. 
 
 
Question 5 
a) Do you agree that an entity should be allowed to designate a layer of the nominal 

amount of an item as the hedged item? Why or why not? If not, what changes do you 
recommend and why? 

b) Do you agree that a layer component of a contract that includes a prepayment option 
should not be eligible as a hedged item in a fair value hedge if the option’s fair value is 
affected by changes in the hedged risk? Why or why not? If not, what changes do you 
recommend and why? 

 
We agree with the IASB proposal that allows the designation of a layer of the nominal 
amount of an item as the hedged item. However, we do not support the requirement that 
excludes the designation of a layer component of a contract that includes a prepayment 
option as a hedged item in a fair value hedge if the option’s fair value is affected by changes 
in the hedged risk. We note that interest bearing instruments containing prepayment options 
might be effectively hedged, according to common risk management practices, and referring 
to a specific layer either: 
 through combination of IRS and/or swaptions or 
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 through IRS having a maturity equal to the expected maturity of the hedged layer. 
Alternatively, only part of the items composing the group of hedged items might have 
prepayment options (while all of the instruments are exposed to interest rate risk). In this 
case, it would be possible to designate as hedged exposure only that part of the portfolio not 
including the prepayment option. 
We note that if this requirement is effective also for macro hedging, it will not be absolutely 
applicable for banks. 
 
 
Question 6 
Do you agree with the hedge effectiveness requirements as a qualifying criterion for hedge 
accounting? Why or why not? If not, what do you think the requirements should be? 
Question 7 
a) Do you agree that if the hedging relationship fails to meet the objective of the hedge 

effectiveness assessment an entity should be required to rebalance the hedging 
relationship, provided that the risk management objective for a hedging relationship 
remains the same? Why or why not? If not, what changes do you recommend and why? 

b) Do you agree that if an entity expects that a designated hedging relationship might fail to 
meet the objective of the hedge effectiveness assessment in the future, it may also 
proactively rebalance the hedge relationship? Why or why not? If not, what changes do 
you recommend and why? 

Question 8 
a) Do you agree that an entity should discontinue hedge accounting prospectively only 

when the hedging relationship (or part of a hedging relationship) ceases to meet the 
qualifying criteria (after taking into account any rebalancing of the hedging relationship, if 
applicable)? Why or why not? If not, what changes do you recommend and why? 

b) Do you agree that an entity should not be permitted to discontinue hedge accounting for 
a hedging relationship that still meets the risk management objective and strategy on the 
basis of which it qualified for hedge accounting and that continues to meet all other 
qualifying criteria? Why or why not? If not, what changes do you recommend and why? 

 
We welcome the removal of the 80 to 125 percent bright line test for assessing and 
measuring hedge effectiveness and the introduction of an objective-based assessment. The 
proposal enables a considerable simplification in the hedge accounting application, removing 
too many rigorous aspects in the IAS 39 that implied the ineffectiveness of hedging. 
However, we believe that the wording is not always clear and some definitions may need to 
be explained (e. g. accidental offsetting). 
With regard to rebalancing, we believe that it has many advantages because it should imply 
a reduction in cases of discontinuing of hedging and of related economic effects. However, 
the assessment of variances of the hedge ratio arising from regular or symptomatic floating 
of a change in the long period trend could be very complex and subjective. 
Moreover, the boundary between the rebalancing requirements and the discounting 
requirements of hedging may not be very clear. In particular, it should be clarified when an 
entity can establish that a hedging does not meet the criteria for the hedge accounting also if 
the risk management objective remains the same and a no-accidental offsetting is ensured. 
We note that in risk management activity, the rebalancing of hedging is a daily activity that 
allows a correct mitigation of risks over the time. This aspect should be strictly traced back to 
the risk management objectives pursued and these objectives should be reflected in the 
financial statement. 
We note that the prohibition of voluntary discontinuing could create significant problems 
because there are a number of hedging strategies that provide for voluntary discontinuing. 
The hedge accounting objective of alignment between risk management strategies and 
accounting should always be valid. 
In any case, we believe that the IASB should carry out field testing to analyse the application 
of rebalancing and discontinuing requirements in order to avoid possible excessive 
operational concerns in contrast with the objective of flexibility in the ED. 
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Question 9 
a) Do you agree that for a fair value hedge the gain or loss on the hedging instrument and 

the hedged item should be recognised in other comprehensive income with the 
ineffective portion of the gain or loss transferred to profit or loss? Why or why not? If not, 
what changes do you recommend and why? 

b) Do you agree that the gain or loss on the hedged item attributable to the hedged risk 
should be presented as a separate line item in the statement of financial position? Why 
or why not? If not, what changes do you recommend and why? 

c) Do you agree that linked presentation should not be allowed for fair value hedges? Why 
or why not? If you disagree, when do you think linked presentation should be allowed 
and how should it be presented? 

 
We believe that the introduction of the two-step approach would not imply additional 
information value. We believe that the requirement for a fair value hedge that the gain or loss 
on the hedging instrument and the hedged item should be recognised in other 
comprehensive income with the ineffective portion of the gain or loss transferred to profit or 
loss would only create operational complexity for preparers without adding value to the 
information for users. 
We support the IASB proposal that the gain or loss on the hedged item attributable to the 
hedged risk should be presented as a separate line item in the statement of financial position 
because it would result in a more transparent presentation of the hedged item on the face of 
the statement of financial position. 
We agree with the IASB not to allow linked presentation for fair value hedges. We believe 
that the linked presentation could create confusion and reduce comparability between 
entities. 
 
We agree with the IASB proposal for cash flow hedge (i.e. basis adjustment). However, the 
IASB should evaluate the impacts of the basis adjustment on the disclosure needs for the 
preparation of the cash flow statement and on disclosure requirements included in the IFRS 
7. 
 
 
Question 10 
a) Do you agree that for transaction related hedged items, the change in fair value of the 

option’s time value accumulated in other comprehensive income should be reclassified 
in accordance with the general requirements (eg like a basis adjustment if capitalised 
into a non-financial asset or into profit or loss when hedged sales affect profit or loss)? 
Why or why not? If not, what changes do you recommend and why? 

b) Do you agree that for period related hedged items, the part of the aligned time value that 
relates to the current period should be transferred from accumulated other 
comprehensive income to profit or loss on a rational basis? Why or why not? If not, what 
changes do you recommend and why? 

c) Do you agree that the accounting for the time value of options should only apply to the 
extent that the time value relates to the hedged item (ie the ‘aligned time value’ 
determined using the valuation of an option that would have critical terms that perfectly 
match the hedged item)? Why or why not? If not, what changes do you recommend and 
why? 

 
We agree with the proposals about the ineffectiveness due to the time value component in 
options and believes that it is useful to avoid the time value volatility to P/L. However, we 
note that the IASB has introduced a quite complicated mechanism to solve this issue. We 
propose that the IASB should add an example to clarify the issue. In any case, we suggest 
that the IASB select a single approach for the reclassification from other comprehensive 
income to profit or loss of the time value component accumulated in other comprehensive 
income. In particular, we believe that the most appropriate method would be an allocation 
over the relevant period on a rational basis. 



 5

 
 
Question 11 
Do you agree with the criteria for the eligibility of groups of items as a hedged item? Why or 
why not? If not, what changes do you recommend and why? 
Question 12 
Do you agree that for a hedge of a group of items with offsetting risk positions that affect 
different line items in the income statement (eg in a net position hedge), any hedging 
instrument gains or losses recognised in profit or loss should be presented in a separate line 
from those affected by the hedged items? Why or why not? If not, what changes do you 
recommend and why? 
 
The IASB concluded that permitting designation of cash flows that occur in different periods 
would be inconsistent with the general hedge accounting requirements; therefore, cash flow 
hedge accounting of net positions is only permitted if the corresponding cash flows offset in 
the same reporting period. We believe that this issue has not been explored sufficiently and 
the reasoning behind this decision requires a better explanation. 
 
 
Question 13 
a) Do you agree with the proposed disclosure requirements? Why or why not? If not, what 

changes do you recommend and why? 
b) What other disclosures do you believe would provide useful information (whether in 

addition to or instead of the proposed disclosures) and why? 
 
We note that the ED requires the entity to separate by risk category the information disclosed 
and to determine each category of risk on the basis of the risk exposures that an entity 
decides to hedge and for which hedge accounting is applied. We note that, especially for 
non-financial entities, preparing this information might be burdensome because it has to be 
provided for each risk category and for each year of hedging (for instance, the operational 
complexity required to produce the information related to a significant hedging of pluriennial 
duration). 
Moreover, we believe that the following aspects should be further developed: 
 the consistency between the disclosure requirements in the ED and the disclosure 

requirements included in IFRS 7; 
 if, in relation to cash flow hedge, the detail of OCI reserve should be provided only for 

transactions not in basis adjustment; 
 if and how the information about the changes in OCI related to the basis adjustment 

should be provided. 
 
 
Question 14 
Do you agree that if it is in accordance with the entity’s fair value-based risk management 
strategy derivative accounting would apply to contracts that can be settled net in cash that 
were entered into and continue to be held for the purpose of the receipt or delivery of a non-
financial item in accordance with the entity’s expected purchase, sale or usage 
requirements? Why or why not? If not, what changes do you recommend and why? 
 
In general, we agree with the IASB proposal. We note that from a methodological point of 
view it is not clear because the ED proposes some amendments that are not strictly linked to 
the object addressed in the ED (i.e. own use scope exception). 
 
 
Question 15 
a) Do you agree that all of the three alternative accounting treatments (other than hedge 

accounting) to account for hedges of credit risk using credit derivatives would add 
unnecessary complexity to accounting for financial instruments? Why or why not? 
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b) If not, which of the three alternatives considered by the Board in paragraphs BC226–
BC246 should the Board develop further and what changes to that alternative would you 
recommend and why? 

 
We have a slight preference for alternative 3. 
We note that the application of some proposed alternatives implies that also changes in the 
fair value from risks not hedged through the CDS (such as the fair value option) could affect 
the P/L, introducing an element of volatility. Therefore, it would be necessary to carry out a 
field test. 
 
 
Question 16 
Do you agree with the proposed transition requirements? Why or why not? If not, what 
changes do you recommend and why? 
 
We support an effective date of 1 January 2015 for all phases of IFRS 9 and the prospective 
application of the proposals. 
 
 
Moreover, we have other minor concerns as follows: 
 We note that paragraphs B43-B45 of the ED mention the concept of ‘hypothetical 

derivative’ to calculate the change in the value of the hedged item for the purpose of 
measuring hedge ineffectiveness. We would like to understand better how these 
paragraphs could apply to fair value hedges because it could give rise to ineffectiveness. 

 We note that para B43 of the ED requires entities, when measuring hedge ineffectiveness, 
to consider the time value of money and, therefore, determine the value of the hedged 
item on a present value basis and the change in the value of the hedged item should also 
includes the effect of the time value of money. We note that in some circumstances the 
undiscounted spot rate method is used for measurement of hedge ineffectiveness for 
currency hedging. Therefore, this paragraph may be inapplicable. 

 We note that in the implementation guidance of IAS 39 there are useful applications of 
hedge accounting (e.g. hedge accounting considerations when interest rate risk is 
managed on a net basis). Such guidance should be replicated in the forthcoming 
standard. 

 In our opinion, it seems that paragraphs 37 and B79 refer only to CFH. We kindly 
recommend an explicit pronouncement. 

 
 
 
 
 
If you have any queries concerning our comments, please do not hesitate to contact us. 

 
 
 
 

Yours faithfully, 
Angelo Casò 

(Chairman) 


