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Re: IASB Exposure Draft Revenue from Contracts with Customers 
 
Dear Sir/Madam, 
 
we are pleased to have the opportunity to comment on your Exposure Draft Revenue from 
Contracts with Customers. 
 
In general term, we do not see many reasons that justify the replacement of IAS 11 and IAS 18 
with a completely new standard which introduces a different recognition approach. We do not 
receive requests by stakeholders to rewrite these standards, which, on the contrary, seems to work 
adequately. We believe that limited amendments to existing IAS 11 and 18 would be sufficient to 
address certain controversial issues. 
We retain significant perplexities with regard to the fundamental concepts on which the ED is 
based. In particular, we do not see the reasons to abandon the recognition criteria provided by IAS 
11 and IAS 18 to embrace the approach based on the transfer of control. 
We understand the need to converge with US GAAP but in our view, it is not acceptable a 
decrease in the quality of the new standard to meet this objective. The proposals contained in the 
ED do not represent an improvement capable to balance the significant costs that would derive 
from the implementation of the new standard. On this point, it is worth to remind that the 
application of the new rules would imply, in many industries, very expensive updates of actual IT 
systems to allow the recognition of revenue at the point of the transfer of control. Furthermore, the 
adoption of the approach proposed in the ED will be possible, in some industry, only with 
significant simplifications. This could lead to inconsistent applications of the standard, and also 
changes in commercial practices to avoid or simplify the enforcement of the new rules. 
We believe that EFRAG’s model of revenue recognition is simpler to apply and provides more 
significant information than the ED proposal. 
 
 
Question 1 
Paragraphs 12–19 propose a principle (price interdependence) to help an entity determine 
whether: 
(a) to combine two or more contracts and account for them as a single contract; 
(b) to segment a single contract and account for it as two or more contracts; and 
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(c) to account for a contract modification as a separate contract or as part of the original 
contract. 
Do you agree with that principle? If not, what principle would you recommend, and why, for 
determining whether (a) to combine or segment contracts and (b) to account for a contract 
modification as a separate contract? 
 
In general term we support the approach defined in the ED. We point out that the analysis of the 
interdependence of the prices in different performance obligation could be very complex due to the 
high volatility of prices in certain industries (i.e. telecommunications). 
 
 
Question 2 
The boards propose that an entity should identify the performance obligations to be 
accounted for separately on the basis of whether the promised good or service is distinct. 
Paragraph 23 proposes a principle for determining when a good or service is distinct. Do 
you agree with that principle? If not, what principle would you specify for identifying 
separate performance obligations and why? 
 
We believe that in determining whether goods or service are distinct, the entity’s own customary 
business practice should be considered rather than the business practice of any other entity. 
We also underline that, in case of construction contracts, it could not make sense to refer to 
specific performance obligation within the same contract because the contract has been 
negotiated, in many circumstances, as a whole. This makes extremely difficult to identify the single 
margin attributable to every specific performance obligation. 
 
 
Question 3 
Do you think that the proposed guidance in paragraphs 25–30 and related application 
guidance is sufficient for determining when control of a promised good or service has been 
transferred to a customer? If not, why? What additional guidance would you propose and 
why? 
 
See introductory comments. 
We see many problems in reconciling the definition of control with the indicators of paragraph 30. 
The application of the method based on the transfer of control in many cases would preclude the 
possibility to measure construction contracts at their percentage of completion and this impair the 
significance of the performance drown in the financial statements. Many problems could occur also 
in case of service contracts, for which it is not simple to define the transfer of control of the service 
provided to the customer. 
 
 
Question 4 
The boards propose that if the amount of consideration is variable, an entity should 
recognise revenue from satisfying a performance obligation only if the transaction price 
can be reasonable estimated. Paragraph 38 proposes criteria that an entity should meet to 
be able to reasonably estimate the transaction price. 
Do you agree that an entity should recognise revenue on the basis of an estimated 
transaction price? If so, do you agree with the criteria in paragraph 38? If not, what 
approach do you suggest for recognising revenue when the transaction price is variable 
and why? 
 
In general term we agree with the proposal except for the use of expected value method. OIC has 
already expressed a contrary position to the measurement of assets and liabilities at their 
probability-weighted amount, except in specific circumstances (i.e. portfolio of assets). 
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Question 5 
Paragraph 43 proposes that the transaction price should reflect the customer’s credit risk if 
its effects on the transaction price can be reasonably estimated. Do you agree that the 
customer’s credit risk should affect how much revenue an entity recognises when it 
satisfies a performance obligation rather than whether the entity recognises revenue? If 
not, why? 
 
We do not believe that customer’s credit risk should be reflected in revenue. 
 
 
Question 6 
Paragraphs 44 and 45 propose that an entity should adjust the amount of promised 
consideration to reflect the time value of money if the contract includes a material financing 
component (whether explicit or implicit). Do you agree? If not, why? 
 
We agree with the proposal. Furthermore, we believe that the standard should clarify if, under the 
new model, prepayments would remain deferred revenue or should be presented as financial 
liabilities. 
 
 
Question 7 
Paragraph 50 proposes that an entity should allocate the transaction price to all separate 
performance obligations in a contract in proportion to the stand-alone selling price 
(estimated if necessary) of the good or service underlying each of those performance 
obligations. Do you agree? If not, when and why would that approach not be appropriate 
and how should the transaction price be allocated in such cases? 
 
We think that the transaction price should be allocated to separate performance obligation in a 
contract in proportion to the actual margins of these performance obligations. Subsequent changes 
in the transaction price should be allocated to different performance obligation based on relevant 
facts and circumstances. 
 
 
Question 8 
Paragraph 57 proposes that if costs incurred in fulfilling a contract do not give rise to an 
asset eligible for recognition in accordance with other standards (for example IAS 2 or ASC 
Topic 330; IAS 16 or ASC Topic 360; and IAS 38 Intangible Assets or ASC Topic 985 on 
software), an entity should recognise an asset only if those costs meet specified criteria. 
Do you think that the proposed requirements on accounting for the costs of fulfilling a 
contract are operational and sufficient? If not, why? 
 
We agree with the ED proposal. 
 
 
Question 9 
Paragraph 58 proposes the costs that relate directly to a contract for the purpose of (a) 
recognising an asset for resources that the entity would use to satisfy performance 
obligations in a contract and (b) any additional liability recognised for an onerous 
performance obligation. 
Do you agree with the costs specified? If not, what costs would you include and why? 
 
We agree with the proposal except for two points: the use of the probability-weighted technique for 
the costs in performing the “onerous test” and the fact the “onerous test” should be performed at 
performance obligation level. 
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Question 10/11/12 – Disclosure 
10 - The objective of the boards’ proposed disclosure requirements is to help users of 
financial statements understand the amount, timing, and uncertainty of revenue and cash 
flows arising from contracts with customers. Do you think the proposed disclosure 
requirements will meet that objective? If not, why? 
11 - The Boards propose that an entity should disclose the amount of its remaining 
performance obligations and the expected timing of their satisfaction for contracts with an 
original duration expected to exceed one year. Do you agree with that proposed disclosure 
requirement? If not, what, if any, information do you think an entity should disclose about 
its remaining performance obligations? 
12 - Do you agree that an entity should disaggregate revenue into the categories that best 
depict how the amount, timing, and uncertainty of revenue and cash flows are affected by 
economic factors? If not, why? 
 
We share the objectives identified by IASB about disclosure to be provided in the financial 
statements. Notwithstanding this, we believe that in many cases the level of disclosure could be 
very expensive compared to its usefulness. 
 
 
Question 13 
Do you agree that an entity should apply the proposed requirements retrospectively (that is, 
as if the entity applied the proposed requirements to all contracts in existence at the 
effective date and in the comparative period)? If not, why? Is there an alternative transition 
method that would preserve trend information about revenue but at a lower cost to 
preparers? If so, please explain the alternative and why you think it is better. 
 
We agree. 
 
 
Question 14 
The proposed application guidance is intended to assist an entity in applying the principles 
in the proposed requirements. Do you think that the application guidance is sufficient to 
make the proposal operational? If not, what additional guidance do you suggest?  
 
We believe that unclear part of the standard should be clarified at level of conceptual principle 
rather than at application guidance level. However, we admit that it could be necessary to add 
some guidance to address industry-specific issues. 
 
 
Question 15 
The Boards propose that an entity should distinguish between the following types of 
product warranties: (a) a warranty that provides a customer with coverage for latent defects 
in the product. This does not give rise to a performance obligation, but requires an 
evaluation of whether the entity has satisfied its performance obligation to transfer the 
product specified in the contract. (b) a warranty that provides a customer with coverage for 
faults that arise after the product is transferred to the customer. This gives rise to a 
performance obligation in addition to the performance obligation to transfer the product 
specified in the contract. Do you agree with the proposed distinction between the types of 
product warranties? Do you agree with the proposed accounting for each type of product 
warranty? If not, how do you think an entity should account for product warranties and 
why? 
 
We do not see convincing conceptual reasons to distinguish between the two proposed models. 
We believe that all warranties should be treated as single performance obligation in addition to the 
performance obligation to transfer the product specified in the contract. 
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Question 16 
The boards propose the following if a licence is not considered to be a sale of intellectual 
property: (a) if an entity grants a customer an exclusive licence to use its intellectual 
property, it has a performance obligation to permit the use of its intellectual property and it 
satisfies that obligation over the term of the licence; and (b) if an entity grants a customer a 
non-exclusive licence to use its intellectual property, it has a performance obligation to 
transfer the licence and satisfies that obligation when the customer is able to use and 
benefit from the licence. Do you agree that the pattern of revenue recognition should 
depend on whether the licence is exclusive? Do you agree with the patterns of revenue 
recognition proposed by the boards? Why or why not? 
 
We believe that license contracts and related revenue should be treated in the lease standard. 
 
 
Question 17 
The boards propose that in accounting for the gain or loss on the sale of some non-
financial assets (for example, intangible assets and property, plant and equipment), an 
entity should apply the recognition and measurement principles of the proposed revenue 
model. Do you agree? If not, why? 
 
We agree with the proposal. However we notice that the revenue recognition model for sales of 
assets in the ED seems to be inconsistent with the approach of the Lease ED. 
 
 
 
 
 
Should you need any further information, please do not hesitate to contact us. 
 

 
 
 
 

Yours sincerely, 
 
 

Angelo Casò 
(Chairman) 


