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Re: Draft comment letter on Exposure Draft of Proposed Amendments to IAS 
19 Discount Rate for Employee Benefits 
 
 
Dear Sir/Madam 

 
We are pleased to have the opportunity to comment on your draft comment letter on ED of 
Proposed Amendments to IAS 19 Discount Rate for Employee Benefits. 
 
We support the proposal that the discount rate to apply to employee benefit obligations is 
determined with reference to market yields on high quality corporate bonds even when 
there is no deep market in such bonds. However, we have some concerns regarding the 
applicability of the IAS 39 guidance and the transition. 
 
Our comments are as follows: 
 
 
Question 1 – Discount rate for employee benefits 
Do you agree that the Board should eliminate the requirement to use government bond rates 
to determine the discount rate for employee benefit obligations when there is no deep 
market in high quality corporate bonds? Why or why not? If not, what do you suggest 
instead, and why? 
 
The current IAS 19 requires to use government bonds rates to discount the employee 
benefit obligations whenever it is not possible to use the market yields of high quality 
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corporate bonds because their market is not deep. In such circumstance government bonds 
yields are therefore used as a proxy for the yields of risk-free (or quasi risk-free) corporate 
bonds. In the past, yields of the two categories tended to be rather similar i.e the spread 
between government bonds yields and high quality corporate bonds was minimal. The 
current financial crisis has widened such spread in countries where there is no deep market 
of corporate bonds and as a result the government bond rate can no longer be a good 
proxy for the high quality corporate bond rate. We acknowledge that, as said in paragraph 
BC2, the current requirement in IAS 19 means that entities with similar employee benefit 
obligations can report them at different amounts and therefore we are in favour of the use 
of corporate high quality corporate bonds even when there is no deep market in such bonds 
but only if government bonds yields are no longer a proxy for high quality corporate bonds. 
In other words, we are not in favour of eliminating tout court the use of government bonds 
rates. This is because in normal circumstances (i.e financial markets not in distress) the use 
of government bonds rates is simple, avoids subjective and costly estimates and is 
reasonable as past experience indicates. We are also concerned that amendments of the 
kinds proposed for IAS 19 are necessary to remedy distortions caused by contingent 
situation but may not be suitable in the long run. We are in favour to use exceptions to 
address exceptional circumstances rather then making radical changes to existing 
standards.  
 
 
 
Question 2 – Guidance on determining the discount rate for employee benefits 
For guidance on determining the discount rate, do you agree that an entity should refer to 
the guidance in IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement for determining 
fair value? Why or why not? If not, what do you suggest instead, and why? 
 
We agree with the IASB that estimating the yield on a bond is essentially the same task as 
estimating its fair value (paragraph BC6). However, we share your point that the reference 
to the guidance in IAS 39 to estimate the yield on high quality corporate bond may not be 
appropriate. This is because such guidance refers to estimating an individual bond yield and 
not a market yield, and potentially these two yields may not be equal. 
In theory, such issue could be dealt with in at least two ways: 
1) EFRAG suggestion: when in the local jurisdiction there is not a deep market, the rate 

spread between high quality corporate bonds and government bonds in a jurisdiction 
where there is a deep market could be applied to the local government bond rate as a 
proxy of the local yield on high quality corporate bonds; 

2) considering a panel of high quality corporate bonds whose yield variability is not 
significant in order to estimate the market yield. 

We think that both have merits. However, regarding the former we have some minimal 
concerns. The approach that EFRAG suggests, could imply that the discount rate we are 
using takes into account some external elements to the local market and does not reflect 
specific local market factors. 
 
 
 
Question 3 – Transition 
The Board considered whether the change in the defined benefit liability (or asset) that 
arises from application of the proposed amendments should be recognised in retained 
earnings or as an actuarial gain or loss in the period of initial application (see paragraph 
BC10). Do you agree that an entity should: 
(a) apply the proposed amendments prospectively from the beginning of the period in which 
it first applies the amendments? 
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(b) recognise gains or losses arising on the change in accounting policy directly in retained 
earnings? 
Why or why not? If not, what do you suggest instead, and why? 
 
Because the use of government bonds yields was simply a proxy to estimate the high quality 
corporate bonds, but the principle was still the use of corporate bonds albeit estimated by 
reference to other types of bonds, we do not see how the use of corporate bonds rates 
always (or in some circumstances as proposed by us) may be interpreted as a change in 
accounting policy. It is rather a change in estimate to be accounted for in accordance with 
IAS 8. 
 
 

Yours sincerely, 
 

Angelo Casò 
(OIC Chairman) 


